Morten holdt jul med dem, som ingen ville holde jul med

En juleaften i selskab med beboere på et Blå Kors-hjem sætter julens budskab i perspektiv, mener Morten Dalum, som arbejder som diakon på et Blå Kors-hjem.

- Det er rart at fejre jul med familien og samles om det. Men det giver lige så meget mening at være sammen med beboerne på Blå Kors-hjemmet, fortæller Morten Dalum.

Af Stefan Vase (for folkekirken.dk)

Juleaften har nogle ufravigelige krav: julemiddag, juletræ, julegaver, julesalmer og juleevangelium. Plus selvfølgelig et godt samvær. Men det gode samvær med familien juleaften er for diakonen Morten Dalum ofte erstattet af et mindst lige så indholdsrigt samvær med beboere på det Blå Kors-hjem, hvor han arbejder.
- Julen sættes i perspektiv. Det, vi synger og læser i juletiden, giver mening på en anden måde. Det er ikke fryd og gammen det hele. Julen har et budskab, som kommer til udtryk på en anden måde i det fællesskab, fortæller Morten Dalum.

Traditioner - selvfølgelig
Julen fejres sammen med misbrugere og alkoholikere, og det på ganske traditionel vis. Mad i rigelige mængder, juletræ, julegaver, konfekt og så videre. Men det er faktisk afgørende at holde fast i traditionerne, fortæller Morten Dalum.
- Traditionerne er godt for beboerne. Der er noget højtideligt over traditionerne. De har været rodløse og har slet ikke været traditionsbundne. Men traditioner kan give en form for tryghed, som de har brug for.

Det bedste i 20 år
Eksempelvis er julemiddagen noget ganske særligt. Sådan opfatter beboerne den i hvert fald.
- For os andre var det en almindelig pæn julemiddag, men for dem var det måske det pæneste de havde set i 20 år. Nogle af beboerne har måske aldrig set sådan et bord. Og andre igen sagde, at sådan et bord havde de ikke set siden deres konfirmation. Det var en stor oplevelse at se, hvordan de modtog en helt normal julemiddag.

"Lad julesorgen slukkes..."
Men lige så stor som glæden kan være over julefejringen, lige så stor kan sorgen og savnet være for beboerne, mener Morten Dalum, som har lagt mærke til, at beboerne forholdsvist tidligt på aftenen går tilbage til deres værelser.
- Julens tid, som vi og de opfatter den, er en tid hvor familien samles. Hvor stridsøkser lægges. Og tager et smil på. Og det kan de ikke leve op til, tror jeg. De er måske ikke færdige med deres egne kampe. De tænker måske på, hvad det er, at de kommer med, fortæller Morten Dalum og fortsætter:
- Beboerne har måske ikke før haft så meget held med at være en del af en familie. Men her kan de være en del af nogle traditioner og et samvær og mærke en samhørighed.

En god og givende udfordring
For mange er julen - og særligt juleaften - forbundet med, at man skal være sammen med familien. Men ikke nødvendigvis for Morten Dalum, tilstår han. Han sætter det højt, at han i løbet af julen skal være sammen med familien. Men ikke nødvendigvis juleaften.
- Det er rart at fejre jul med familien og samles om det. Men det giver lige så meget mening at være sammen med beboerne på hjemmet. Jul er så meget mere end flæskesteg eller and. Et samvær med beboerne sætter, hvad der skete den første juleaften i perspektiv. Ja, det er næsten en åndelig oplevelse for mig, hvor jeg bliver beriget. Det er et sted, hvor julen giver mening, synes Morten Dalum.

Prøv det...
Han under faktisk mange andre, at de prøver at holde en juleaften sammen med socialt udsatte.
- Da jeg var barn tænkte jeg, at julen skal fejres derhjemme med julekalender og julegaver og alle de andre traditioner. Men man kan også blive så traditionsbundet, at man ikke oplever noget.