Af Bjarne Nederby Jessen

Det er lørdag eftermiddag før 1. søndag i advent.  De elektriske julestjerner findes frem og efterprøves. Det første julepynt hænges op.  Præcis kl. 00.00 tændes de elektriske julestjerner -  over hele byen på een gang.   Det er mørketid, men julestjernerne lyser overalt og der er et enormt forbrug af levende lys. Mørketiden er hyggetid.  Udenfor lyser andre stjerner på himlen, der er lysende sne overalt og nordlyset danner ofte flammehav på himlen.

1. søndag i advent er mange i byens 2 kirker og i Missionshuset.  Om eftermiddagen er næsten alle mand af huse, man skal til Lions julemarked i hallen.  Kl. 15 kommer julemanden på hundeslæde og tænder byens juletræ. Samtidig tændes metaljuletræet oppe i fjeldet, hvor det står og lyser ned over byen som et vartegn.  Det er utroligt smukt og såvel juletræerne ude og inde, som stjernerne i vinduet er tændt til kl. 24 Hellig 3 Kongers aften, hvor julen slukkes.  

Julemåneden er præget af oppyntning i hjemmene og der pyntes meget, julebagning, gaveindkøb, julekoncert i kirken, julekoncerter i fjernsynet fra andre byer og fra grønlænderes sammenkomster i Danmark. DR´s “Julehilsener til og fra Grønland”, som er noget, man bare skal se, først og fremmest for at se, om man finder kendte ansigter i salen.  December bliver aldrig stresset, sådan som vi kender det i Danmark.  Der er en helt, helt anden ro over det hele og i radioen spilles der masser af julesalmer.

Guuterput - en gammel grønlandsk julesalme
Har man set udsendelsen “Julehilsener til og fra Grønland”, har man måske lagt mærke til, at den afsluttes med, at man synger Rasmus Berthelsens smukke julehymne, “Guuterput”, som også må betragtes som en nationalhymne.  Guuterput - Til vor Gud - afslutter enhver kirkekoncert i Grønland i december, ligesom den synges ved slutningen af hver eneste julegudstjeneste.  De første linier synges med akkompagnement, derefter ophører musikken og alle i salen rejser sig og synger resten uden musikledsagelse.  Det er en fantastisk smuk julesalme, og der fælles mange tårer, når den synges.  Sangen er noget ganske specielt for enhver grønlænder og for mange danskere også.    Der er himmelsk højtid omkring afsyngelsen af Guuterput.

Rasmus Berthelsen, ophavsmanden til “Guuterput”, er en af Grønlands største salmedigtere.  Det fortælles, at han en julenat gik uden for sit hus og stod og så på stjernerne og mens han stod der genoplevede han englesangen over Bethlehem den første julenat og så kom “Guuterput” til ham, både tekst og melodi.  Den er guddommelig inspireret og det er guddommeligt, når den synges.

Julesang fra hjem til hjem
Det er en gammel grønlandsk tradition, at man julenat - oftest var det børn og unge - gik fra hus til hus med staldlygter og sang julesalmer uden for byens mange hjem. Desværre døde traditionen ud mange steder.  Men i julen 2000 - genoptog vores frikirkemenigheden i Ilulissat den gamle tradition.  Vi vidste intet om det, før vi natten mellem 1. og 2. juledag blev vækket af julesang uden for vores hus.  Vi åbnede døren og så en lille skare på vores terrasse, der sang for os midt i natten.  Det var en utrolig smuk oplevelse.  Og i årene der fulgte var vi selv med.

Jul i menneskenes land: Tiden op til jul

Julen på Grønland starter lørdagen før 1. søndag i advent. I julemåneden er grønlændere meget sociale.

ERROR: Content Element type "templavoila_pi1" has no rendering definition!