Jul i menneskenes land: Juletiden

Julen på Grønland slutter først et godt stykke inde i januar. Julegaverne får de grønlandske børn den 24. december, om morgenen!

Af Bjarne Nederby Jessen

Grønlandske børn får julegaver den 24. om morgenen. Mange familier samles til fælles morgenspisning og ellers går formiddagen og den første del af eftermiddagen med at gå til kaffemik hos hinanden.  Der er et mylder på gaderne af mennesker, der er på vej til og fra kaffemik. De fleste giver hånd og siger “Juullimit Pilluarit”, tillykke med julen.

I hallen samler julemanden mange børn til dans om træet og godtepose- og gaveuddeling.  Der er en børne-julegudstjeneste i kirken og derefter følger 7-8 julegudstjenester i byens to kirker, i Missionshuset, på plejehjemmet og på sygehuset og der er stuvende fyldt overalt i en by, hvor der bor 4.500 mennesker.

Om aftenen samles man i familierne og spiser en god julemiddag - og det kan være mange ting. Det første år, vi boede i Ilulissat, spurgte vi en ung grønlænder: Hvad spiser man juleaften. Svaret kom prompte: “Det kommer an på, hvad man har i fryseren”.  Det kan være alt fra sæl, hval, ørred, alke, ryper, rensdyr, moskusokse til flæskesteg, and, gås, kalkun.

Juledagene - een stor kaffemik
Mange danskere har den tradition, at man 1. eller 2. juledag har den helt store julefrokost.  Det vinder også så småt indpas i Grønland, men det er kaffemikkerne, der er de vigtigste.  

"Hvad er en kaffemik"? Kaffemik holdes i mange anledninger: ved fødselsdage, ved et barns indskrivning i skolen, på barnets første skoledag, ved bryllupper, når en dreng skyder sin første sæl, når et barn får sin første tand, ved jul og påske.  Så går budstikken: der er kaffe.  Mange grønlandske hjem er små, så selv om kaffemikken strækker sig over 3-4 timer, er den enkelte kun til stede, så længe som det varer at drikke mindst 1 og højst 2 kopper kaffe, derefter gør man plads til de næste.

Nytårsaften - et kæmpebrag
Nytårsaften er det vigtigt at være samlet i familierne og evt. gå et smut til andre, men så går familien samlet.  Klokken 20 - klokken 24 dansk tid -  skydes det danske nytår ind.  Klokken 21 skyder man nogle steder det færøske nytår ind og klokken 24 brager det  for alvor løs. Vi har ikke før vores grønlandstid set så meget fyrværkeri.  Der er slet,  ingen grund til at købe fyrværkeri selv, for himlen er oversået med fyrværkeri og nødraketter, hvis anvendelsesdato er overskredet i årets løb.  Vi går som regel op på fjeldet lige bag Missionshuset, vores bedefjeld.  Herfra kan vi se over en stor del af byen, ja helt til bygden Oqatsut (Rhodebay) 20 km nordpå.  Vi nyder de mange smukke farver og når det stilner af bliver vi stående og beder for det nye år, for byen, de enkelte hjem og menigheden.

Hellig 3 Kongers aften er halv helligdag, der er gudstjeneste og de mange julestjerner og juletræerne slukkes klokken 24 og julen er forbi.