Lyset - jødernes lys

Både jøder og kristne har deres egen lysfest, henholdsvis advent og chanukka. Faktisk er der mange fællestræk ved de to festtider.

Foto: Shawn Carpenter (CC_BY-SA_2.0)

Af Ingolf Henoch Pedersen
teolog, tidl. fakultetsleder på Menighedsfakultetet

Den tid, vi går ind i nu, tror jeg, vi alle opfatter som en vidunderlig tid. Vi elsker at hygge i december med adventskrans og julelys. Det er lysenes fest, som vi fejrer i denne mørkeste tid af året. Det passer jo fint sammen!

I Israel fejrer man som bekendt ikke advent og jul i større udstrækning. I hvert fald ikke i den jødiske befolkning. Alligevel fejrer man en lysfest i december: Chanukkafesten - til minde om templets genindvielse i året 164 f.Kr.

Begivenhederne bag chanukkafesten er kun indirekte omtalt i Bibelen: Israel blev indlemmet i Det syriske rige under Antiokus IV Epifanes, og der fandt nogle forfærdelige overgreb sted fra hedningernes side mod jøderne og deres tro. Men ledt af Judas Makkabæreren gjorde jøderne oprør og efter 3 års partisankrig lykkedes det dem at generobre Jerusalem og templet.

I forbindelse med genindvielsen af templet skete et under: Man kunne kun finde olie nok til at holde den store syvarmede lysestage i templet tændt i mere end en enkelt dag. Men Gud lod et under ske, og olien brændte i 8 dage.

Det er baggrunden for den årlige lysfest, Chanukkafesten. Tempelindvielsesfesten blev en lysfest, hvor man tænder levende lys i otte dage og i hjemmene samles man til familiehygge og giver hinanden gaver eller penge.

Flere ting forbinder altså vores advent/jul og jødernes chanukka. Jøderne tænder lys for at mindes, at Gud tændte lyset i en meget mørk tid, da folkets liv som jøder var alvorligt truet. Gud tændte ganske konkret sit lys i mørket og lod det brænde på en sådan måde, at man forstod, at det var ham, som greb ind.

Vi tænder også lys i advents- og juletiden. Ikke bare fordi det er hyggeligt med lys i en mørk tid, men fordi Jesus er kommet til jorden som den, der er verdens lys. Han er kommet for at tænde lyset i vores mørke verden. Gud tændte lys i vort mørke. Gud elsker - ligesom os - at tænde lys. Alt det, som Gud har gjort og stadig gør her på jorden, kan ses under det aspekt, at han vil tænde lys - i vort mørke. Den tanke ligger der lige fra skabelsens morgen og til den nye jord, hvor alt skal gå op i lys og herlighed, fordi Gud selv skal være lyset for os.