Josef - hvad traditionen fortæller

JULENS PERSONGALLERI: Hvilke historier kan man fortælle om en far? Hverken Bibelen eller traditionen har haft særlig travlt med at fortælle om Josef - Jesus’ "stedfar".

Josef drømmer - en engel fortæller ham, at Maria er gravid, og at hendes barn skal hedde Jesus. Maleri af Gaetano Gandolfi.
Josef og en ung Jesus arbejder i værkstedet. Maleri af Gerrit van Honthorst.

Af Stefan Vase

Josef spiller en mindre hovedrolle i juletiden, men han er dog Jesus’ (sted)far. Hvad fortæller Bibelen om Josef - og hvad fortæller traditionen - eller legenderne - om ham?

Josef ifølge Bibelen

 1. Da englen fortæller, at Maria er gravid med Jesus, bor Josef i Nazaret i Galilæa og var forlovet med Maria.
 2. Josef var tømrer.
 3. Josef er i slægt med kong David.
 4. Efter fødslen får Josef i en drøm besøg af en engel, som advarer Josef mod kong Herodes. Om natten orkestrerer Josef en flugt med familien til Egypten.
 5. Efter at have boet i kortere eller længere tid i Egypten flyttede familien tilbage til Nazaret.
 6. Da Jesus var 12, tog Maria og Josef til Jerusalem med Jesus.
 7. Josef tog formentlig Jesus i tømrerlære.

Og allerede ved turen til Jerusalem er det som om om, at Josef forsvinder ud af historien. Formentlig fordi han var død, før Jesus begyndte sit virke.

Men det er meget sandsynligt, at Josef valgte at “adoptere” og agere far for Jesus og gifte sig med Maria. I modsat fald ville Maria være blevet stenet - og kunne dermed ikke være med senere i Jesus’ liv.

Josef ifølge traditionen
Når man graver sig ned i traditionen om bibelske personer, dukker farverige beretninger, legender og myter op - det kan bestemt være sandt, men det kan også blot være gode historier, som er med til at tegne et lyserødt billede af personen.

Jeg vil dog holde mig til det, der lugter mest af noget faktuelt:

 1. Josef var en ældre herre, da Jesus blev født. Nogle mener, at han var op til 90. Men han kunne ligeså vel være 20 - eftersom middellevealderen dengang var omkring 40 år og derfor ville 90 år være en bemærkelsesværdig høj alder.
 2. Josef døde, da Jesus var 21 år.
 3. Josef var (måske-måske) enkemand, da Maria og Josef blev forlovet og havde i forvejen fire drenge og to piger.
 4. Sammen med Maria blev Josef måske selv far. I hvert fald omtaler Paulus i Galaterbrevet en Jakob, som er Jesus’ bror.