Ingen jul uden Frelsens Hær-akkompagnement

Én kirkelig organisation er blevet synonym med julehjælp: Frelsens Hær. Og det med god grund: For de er op til jul meget synlige og lydelige i gadebilledet og i arbejdet med at give så mange som muligt en god jul.

"Alt, hvad jeg ønsker mig til jul, er et sted, jeg kan kalde 'hjem'." Foto: Jamie in Bytown.

Af Stefan Vase

En hyppigt brugt ingrediens i julefilm er hornorkestre ala Frelsens Hær - primært i engelsk-sprogede film. Og det er også en af de mest synlige måder, som Frelsens Hær arbejder på. Men som Frelsens hær skriver på deres danske hjemmeside:

Det er sådan mange kender Frelsens Hær – og sang og musik er en del af Frelsens Hær, men arbejdet omfatter meget mere. Når vi synger på gaden, har det to formål: At forkynde evangeliet og indsamle penge til Frelsens Hærs sociale arbejde. Efter vores overbevisning er næstekærligheden en ufravigelig del af kristendommen. Det kristne budskab skal ikke kun forkyndes i ord, men også i handling. Derfor samler vi penge ind for at kunne hjælpe mennesker i nød - både herhjemme og i udlandet.


Frelsens Hær blev startet af en tidligere metodistpræst William Booth omkring 1865. Han ønskede at arbejde blandt samfundets svageste og skabte med tiden organisationen Frelsens Hær. Organisationen arbejder ud fra tre s’er: soup (: suppe), soap (: sæbe) og salvation (: frelse). Meget tidligt oplevede William Booth, at Frelsens Hær og musik var et godt match:

Ikke nok med, at musikken var med til at dæmpe den aggresivitet, som organisationen blev mødt med i de første år, så var musikken også et godt værktøj til at få udbredt evangeliet. Og når Frelsens Hær kom til nye lande, fulgte et blæserorkester ofte med. Og derfor er Frelsens Hær og blæsere så tæt forbundne. Og endnu mere i juletiden - som de nedenstående videoer er gode eksempler på.

Frelsens Hær har i øvrigt mange af de samme bekendelsesskrifter som andre kristne menigheder og kirker. Dog holder de under deres gudstjenester ikke nadver - og de praktiserer heller ikke dåb.

Mr. Bean. Når nogle tænker på Frelsens Hær, tænker de måske på mr. Beans møde med et orkester i 'Glædelig jul, mr. Bean'. Hvad mener Frelsens Hær om det?

Øjenvidne. Et syn og en lyd, der ofte møder én, hvis man bevæger sig på gågader, pladser eller storcentre: et hornorkester fra Frelsens Hær.

Reklame. En Frelsens Hær-reklame, der meget godt viser, hvordan organisationen arbejder med hjemløse omkring jul.

Fejr jul med Frelsens Hær. Den britiske del af Frelsens Hær fejrer hvert år julen med en koncert i Royal Albert Hall - et ikonisk koncerthus i London.