Jul for de juleløse - jul for alle

I familier, hvor pengene er små, er julen svær at komme igennem. Og de, der har mistet kontakten til familie og venner på grund af misbrug, kan minder eller forestillinger om en "rigtig" jul ramme én som et slag i mellemgulvet. Mange kirker og kirkelige organisationer arbejder på højtryk i december.

"Alt, hvad jeg ønsker mig til jul, er et sted, jeg kan kalde 'hjem'." Foto: Trevor Pritchard.

Af Stefan Vase

For nogle er julen ikke en god tid. For nogle er julen rigtig svær at komme igennem. Man har måske varme minder om julen hjemme ved mor og far. Men personlige problemer, sociale problemer eller misbrug af alkohol og stoffer har drevet én ud i periferien af samfundet og isoleret én socialt. Man drømmer sig tilbage til dengang, alt var godt, og hvor julen var en tid fyldt med glæde.

Det er måske for dem, J. Chr. Hostrup har skrevet sin julesalme Julebudet til dem, der bygge, hvor det i tredje vers hedder:

Julebud under storm og torden
melder og giver fred på jorden,
fred til at stride vor strid med mod,
fred til at vente på enden god,
højt under medbør og dybt i sorgen,
fred for både i går og i morgen.

Det har i mange år været en stærk tradition for, at kirker og diakonale organisationer som Kirkens Korshær rakte ud til dem af os, der har det svært.

Mange kirker, væresteder og varmestuer holder en særlig julefest for de socialt udsatte og ensomme - også den 24. december, hvor de fleste ellers vil være sammen med deres familier. Organisationer som Kirkens Korshær og Frelsens Hær uddeler julehjælp til økonomisk trængte familier, så de kan få en rigtig julemiddag og måske endda en julegave til børnene.

Læs om Morten, som flere gange har holdt jul med dem, som ikke havde nogen at holde jul med.