En overset adventsstjerne

Hvis man har været i Christiansfeld i december, kan man ikke undgå at “falde over” Herrnhuterstjernen, Christiansfeld-julestjernen eller adventsstjernen. Men det er også en stjerne, man kan finde i forskellige størrelse rundt om i hele landet, selvom det er et udpræget stykke Christiansfeld-julepynt.

Foto: Stefan Vase.

Af Stefan Vase

Det er de færreste kirkeretninger, der er blevet synonym med en en særlig stjerne. Men det er tilfældet med den på dansk og internationalt plan lille kristne bevægelse: herrnhuterne - et luthersk netværk af kirker, som i Danmark alene er repræsenteret i Brødremenigheden i Christiansfeld med omkring 300 medlemmer i Danmark.

Den første Herrnhuterstjerne blev produceret i 1830erne på herrnhuternes drengeskole i Niesky i Sachsen i den østligste ende af Tyskland.
Stjernen, som består af spidser med en trekantet eller firkantet “bund”, blev egentlig skabt som en opgave til matematiktimer - hvordan trekanter og firkanter passer sammen, er godt matematikstof. Men i løbet af stjernens 180 år er den gået fra at være en matematikopgave i en lille tysk by til at være en bemærkelsesværdig del af adventstidens pynt i mange byer og lande.

Stjernen symboliserer både Bethlehemsstjernen og Jesus, som blandt andet kaldes morgenstjernen. Når Herrnhuterstjernen hænges op i Christiansfeld-kirke, er det et tegn på, at julen nærmer sig.

En af de største Herrnhuterstjerner er cirka 9,5 meter høj og pryder toppen af Wake Forest Baptist Medical Center, et hospital og undervisningssted for medicinstuderende i North Carolina i USA.

I Danmark kan man købe Herrnhuterstjerner i noget mindre skala: mellem 13 og 130 centimeter - blandt andet hos Martensens Boghandel i Christiansfeld og hos Brødremenigheden.