To magtstrukturer

Matthæus 2. Hvorfor gik den mægtige kong Herodes i panik over fødslen af et lille barn? Godt nok på et tidspunkt, der faldt sammen med en planetkonstellation, astrologerne tolkede som fødslen af en meget stor konge. Og de jødiske skrifter kendte han, om den Messias, som skulle oprette et fredsrige, og som ifølge profeten Mika omkring 700 år tidligere, skulle fødes i Betlehem, lige udenfor Jerusalem. Men alligevel... Skulle man tro på alt dette?

Foto: Stefan Vase

Af Svend Løbner

Herodes valgte det sikre. At udrydde alle drengebørn fra 0-2 år. Og det viser en afgørende forskel på to magtstrukturer, der her konfronterede hinanden:

Herodes var valgt af romerne til at være konge over provinsen Judæa. Jesus var født til at være konge over hele jorden.

Herodes måtte demonstrere sin magt ved at bo i et palads, holde fester med jævne mellemrum og slå ned på alt der stak hovedet for langt frem. Han dræbte endda to af sine egne sønner for oprør, fortæller historien.

Men Jesus blev født i svaghed, af fattige forældre, og ventede hele 30 år med at stå frem. Og da han endelig gjorde det, var det med opmuntring og hjælp og helbredelse... Han havde ikke brug for at vise sin magt. Den havde han fra Gud, det kunne enhver jo se.

Herodes regerede i frygt. Hans position var usikker og et kup ville gøre det af med ham. Jesus regerer trygt. Hans position er sikker. Og skulle han dø, som han jo gjorde, så vidste han, at Faderen har magt til at oprejse ham igen.

Måske var det denne sikre, guddommelige plan, forudbestemt fra evighed af, Herodes kunne fornemme. Måske var der et lille gran af gudserkendelse tilbage i ham? Vi ved det ikke... men sikkert er det, at han fik elimineret det sidste, han havde tilbage, da han beordrede det frygtelige barnemord i Betlehem.

I dag ved vi, hvem, der sejrede til sidst - og det kan vi lære af. Som Johannes udtrykker det:

Det, som er født af Gud, sejrer over verden!

Det fødte vil altid sejre over det opstyltede. Det, der kommer fra Gud, vil altid overleve. Derfor: Sørg for at det du beskæftiger dig med er født, inspireret, af Gud.