Skip to main content

Den tekst, som de fleste tror, at de kender...

“Og det skete i de dage...” Mange kan hurtigt genfortælle mere eller mindre ordret juleevangeliet. Men hvor meget bygger på sikker viden, og hvor meget bygger på “glansbilleder”?

Læs mere.

Julens tekster

Bibelen er fuld af tekster, der har med advent og jul at gøre. Vi har samlet de fleste af dem. Centralt står juleevangeliet i de flestes bevidsthed. Men der er også rigtig meget jul andre steder i Det nye testamente. Og også i Det gamle testamente.

Vil du læse med?

Julens musik

Julens musik er et kapitel for sig. Vi har på dansk en julesalme, der har gået sin sejrsgang fra Østrig, til Tyskland, til Danmark - og hele verden. Vi har en dybt katolsk julesalme, som moderne børn elsker. Og så må vi ikke glemme pop-sangene og de klassiske mestres bidrag til julen: Bach og Händel.

Syng og lyt med.

Juletræet og lidt om Luther

Mange juletraditioner kan vi umiddelbart knytte enten en klar kirkelig eller en klar folkelig forklaring til. Men juletræet ligger tilsyneladende i et “dødvande”. Imidlertid har en julesalme og Martin Luther gode historier om juletræet - historier, der peger tilbage på Jesus’ fødsel.

Læs mere.

Juletræets pynt ... en stærk symbolik

Rigtig meget af juletræets pynt har en stærk kristen symbolik. Meget af juleevangeliet bliver faktisk genfortalt på juletræet, og når vi synger salmer, er der også mange af salmerne, der bliver “virkeliggjort” i juletræets pynt.

Læs mere.

Musik: Hymns from Nineveh
Musik: Cliff Richards favorit
Hvad skete der før juleevangeliet?
Musik: The little drummer boy
Juleevangeliet - genopført
Musik: Queen møder juleevangeliet
Musik: En stort set overset gospelstemme
Musik: Mary, did you know?
CS Lewis og julemanden
Det er jul igen - eller omvendt
Musik: Händel som flashmob
Musik: Cliff Richards juleklassiker

En masse godt tv

Der findes meget jule-agtigt tv. Her har vi samlet noget af det tv, som står julen allernærmest. Det er det bedste af det bedste: god musik, tankevækkende optrin og dokumentarer og lidt til smilebåndet...

Se mere.

 

Den magiske og mytiske stjerne

Om Bibelens, historiens, astronomiens og astrologiens blik på stjernen over Betlehem.

Læs mere.

Tidens fylde Hvad er det?

Et udtryk, man kan støde på under julen, er "tidens fylde". Vi hører det i salmer og i bibelvers. Men når tiden ikke måles i liter, men i minutter, hvad er tidens fylde så?

Læs mere.

En ualmindelig julesang blandt klassikerne

Blandt de julesange, som man oftest støder på i december, er Cliff Richards julesang (Christmas time) Mistletoe and wine. Og hvem skulle tro, at den sang skulle have noget som helst med H. C. Andersen at gøre? Men faktisk er den taget fra en musical om Den lille pige med svovlstikkerne!

Læs mere.

Julemanden - elsket af børn, ‘hadet’ af mange, klemt af kirken

JULENS PERSONGALLERI: Julemanden er bedre end sit rygte. Folkedybet og Coca Cola-koncernen skabte et “opmærksomhedsmonster”. Men heldigvis kommer Narnia-forfatten C. S. Lewis julemanden til undsætning og sætter ham tilbage på rette hylde.

Læs mere.